Mars

Képzeld el, én már jártam a Marson!

(Na jó, nem, de a nyirádi Darvas-tó bauxitlencsénél igen.)

Ez a túra igazából nem túra, hanem egy látványosság megtekintése.

Egy döbbenetes látványosságé. “Menet közben” láthatjuk, hogyan hódítja vissza a természet, ami az övé, a fák lassan visszakúsznak a hajdani bauxitbánya helyére. A vörös-narancs meddő és a fiatal fák zöldje valami egészen döbbenetes színkontrasztot teremt, ha óriási szerencsénk van, és esőt követő napfényes időben érkezünk, a hatás még sokszorozódik.

Figyelem!!! A gyerekek itt összekenik magukat. Biztosan. Mert a lankásabb oldalakon fel lehet mászni (már ha ezt megengedjük nekik, de ha nem, akkor meg mi értelme odamenni?!), le lehet csúszni – nadrág nem marad épen. Szóval: csak erős idegzetű szülőknek!

Mivel ez egy viszonylag kicsi terület, túrázni sincs hová, autóval érkezünk, szétnézünk, fogócskázunk-bújócskázunk, felmászunk, lecsúszunk, majd átöltözünk, az egész nem tart tovább egy bő órahosszánál, így hazafelé még érdemes útba ejteni az úrkúti őskarsztot.

A kettő együtt is belefér egy délutánba, csak közben van némi autózás. Viszont emiatt nincs is ide nyilvános túránk, de zárt körű vagy V.I.P. keretében szívesen elviszlek.

Vagy menj el egyedül, és nézz szét! Jó szívvel ajánlom mindkét helyet!