Ördög-árok

Az Ördög a részletekben lakik. Vagy az Ördög-árokban? Nézzük meg!

A túra Csesznekről indul, sajnos egy picikét az autóút szélén is kell sétálnunk, de a gyönyörű bükkös erdő, ahová beérünk, rögtön kárpótol ezért. A Kő-árok mentén elsétálunk a Géza-házai esőbeállóig, innen erdészeti utakon át jutunk a következő szurdokvölgybe, ami máris a túra nevét adó Ördög-árok. Ennek mélye egy patak medre, ami azonban csak hosszabb esős időszak után aktív vízfolyás (illetve azonnali hatalmas nyári zivatar után – olyankor nem jó itt!), egyébként száraz talppal megjárható. Mehetünk végig a meder alján is, ekkor kisebb, olykor nagyobb, két helyen hatalmas köveken, sziklákon kell átjutnunk. De a meder két szélén is van kitaposott ösvény, aki nem szeretne drótkötélbe kapaszkodva közlekedni, vagy a kutyáját is hozta, annak van lehetősége így könnyíteni a kihíváson – ő is ugyanazokat az impozáns sziklaképződményeket fogja látni, mint a merészebbek. Az árok végétől pedig már csak vissza kell kapaszkodni Csesznekre, ami azért ennyire nem egyszerű, de cserébe legalább nagyon szép és változatos erdős szakasz.

  • A túra hossza kb. 15 km.
  • Nehézségi fok: közepes*.
  • Várható időtartam: 4 óra, de rengeteg fényképezni való van, amennyi idő ezzel elmegy, annyival lehet több.

*Ez a legnehezebben kategorizálható túrám. Ha az Ördög-árok patakjában több víz van, az máris sokat nehezít a helyzeten, ha valaki a “menekülő” ösvényeket használja, az pedig nyilván sokat könnyít. Szép időben egy kellemes séta, vacak időben és a “durvább” útvonalat választva igazi erőpróba lehet.

Mielőtt elindulsz, kérlek, olvasd el az általános tudnivalókat! Ha kérdésed van, keress meg az elérhetőségeim bármelyikén!