Magas-Bakony

Az Igazi Erdő.

Láthatod a képeken is: amikor legutóbb itt jártam, éppen tél volt, a fagy és az olvadás határán lévő hőmérséklettel, hol sár, hol jég, a Kőris-hegyről lefelé jövet igazi survivor-nek éreztem magam! 🙂 De ez ne rettentsen el, ez a túra gyönyörű!

Bakonybél széléből indulunk, első megállónk a Likas-kőnél lesz. Aztán veszünk egy jó nagy lendületet, és meg sem állunk az Odvaskői-barlangig, ami fokozottan védett természeti érték, vigyázzunk rá mi is! Innen tovább haladunk felfelé, következő célpontunk a Kőris-hegy teteje, ami a Bakony legmagasabb pontja. A radarállomásra nem, de a mellette álló kilátóra fölmegyünk nézelődni. Kis pihenés után a túra legnehezebb szakasza jön: a régi márványbánya és az ördöglik maradványai mellett nagyon meredeken ereszkedünk lefelé. Viszont ha ezen a lejtőn túljutunk, már nincs más dolgunk, mint a bronz kori halomsírok közötti röpke elmélázás után a pompás erdőben lazán, végig lefelé visszasétálunk a kiinduló pontra.

  • A túra hossza kb. 18 km.
  • Szint: 700 m.
  • Nehézségi fok: nehéz (figyelem! a táv sem csekély, a szintemelkedés is tekintélyes, a terep sem mindenhol barátságos)
  • Várható időtartam: 8 óra (ez a pihenőkkel együtt egy egész napos túra, úgy számíts!)

Fontos: ez az egyik legnehezebb túrám. Ha nem vagy benne biztos, hogy menni fog, válassz egy szolidabbat inkább! (Kiszállópont: a Bakonybéltől kb. öt kilométerre lévő Odvaskői-barlangtól le tudsz sétálni az Odvaskői-parkolóba, ahol van buszmegálló is, így visszajuthatsz a kiinduló pontra.)

Mielőtt elindulsz, kérlek, olvasd el az általános tudnivalókat! Ha kérdésed van, keress meg az elérhetőségeim bármelyikén!