Gugyor

A gugyor nem tulajdonnév, a helyiek így hívják a keskeny, sziklákkal határolt, alul csörgedező kis patakot ölelő szurdokokat a Bakonyban. Mégis van egy “A Gugyor”, ez pedig a Kerteskői-szurdok, ezt nézzük meg ezen a túrán.

A gyülekező Bakonybélben van a Borostyán-kúti parkolóban (már itt is érdemes szétnézni, nagyon hangulatos kiránduló és szakrális hely: a hármas forrás táplálta kis tó mellett pici kápolna, fölötte káváriadomb magasodik). Egy félórányi kaptató után kellemes, árnyas bükkerdőbe érkezünk, bár a talpunk alatt a turistaút nem mindenhol tökéletes, de bőven kárpótol ezért a táj hangulata. A teljes táv kb. egyharmadánál érjük el a célunkat: elnyel a Bakony bugyra, megérkeztünk a Gugyorba. Az ösvény patakmederben visz, hatalmas sziklák és kidőlt fák között lépegetünk a varázslatos szépségű erdőmélyén. A szurdokból egy könnyebb és egy nagyon kalandos, de annál inkább lebilincselő szépségű utacskán lehet kijutni – ez az utóbbi is teljesíthető egy kis elszántsággal, nagyon megéri ezt választani! Visszafelé kellemes, jól járható erdészeti úton érkezünk meg a faluhoz. Ez egy szuper kis túra, gyerekekkel is teljesíthető, sőt, ők talán még a felnőtteknél is jobban élvezik!

  • A túra hossza kb. 10 km.
  • Nehézségi fok: közepes (talán ijesztően hangzik a sok vadregényes jelző a leírásban, de a táv barátságos, és annyi a látnivaló, hogy úgysem arra fogunk figyelni, mennyire vagyunk fáradtak).
  • Várható időtartam: 3 óra

Mielőtt elindulsz, kérlek, olvasd el az általános tudnivalókat! Ha kérdésed van, keress meg az elérhetőségeim bármelyikén!