Tóti-hegy

Fullextrás körpanoráma.

A túra Káptalantótiból indul, a település északi szélétől. Először a Sabar-hegyi templomromot nézzük, meg, majd kellemes nagy ívben felsétálunk a Tóti-hegy derekáig. Utunk először mezőgazdasági területen, majd szőlőültetvények között vezet, így jutunk be a gyönyörű, védett tölgyfás erdő szélébe, ahonnan máris csodás a kilátás a környékre. A hegy csúcsára felvezető utolsó 500 méter elég kemény: nagyon meredek, és a talaj sem barátságos, a gyökerekbe lehet egy darabig kapaszkodni, de később csak a kövek maradnak a talpunk alatt. Viszont megéri felküzdeni magunkat, a csúcsról páratlan panoráma nyílik a Balatonra, a Káli-medencére, a Tanúhegyekre.

Ha ezt a túrát választod, de nem érzed magad elég felkészültnek a csúcs bevételére, az oda felvezető szakaszt nyugodtan kihagyhatod – bár így a csodás kilátás nem lesz az élményeid között, viszont romantikus kis elhagyott pincék, műveléssel felhagyott szőlők között tudod bevárni a csapat merészebb tagjait, ott fogunk lejönni a meredekről, ahol fölmentünk, így újra tudsz csatlakozni a többiekhez.

A hegy másik oldaláról sétálunk vissza a faluba, a csúcsra visszatekintve megmutatja a Tóti-hegy, hogy neki is vannak bazaltorgonái, ha kisebbek is, mit a környező testvéreinek.

  • A túra hossza kb. 10 km.
  • Nehézségi fok: közepes (ha a csúcsot kihagyod, akkor könnyű).
  • Várható időtartam: 3 óra (ha sokat “pihegünk” és ámuldozunk a hegytetőn, akkor annyival több)

Mielőtt elindulsz, kérlek, olvasd el az általános tudnivalókat! Ha kérdésed van, keress meg az elérhetőségeim bármelyikén!